Оbuka, kurs i prekvalifikacija za Izrađivač bureka i kora
Informacije o obuci:
Broj časova: 170 (1,5 meseca)
Oblast programa: Prerada hrane
Karijerne mogućnosti:
Pruža put u karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Namenjen je osobama koje žele da rade kao izrađivači bureka i testanih kora u pekarama, pekarskoj industriji i sličnim maloprodajnim objektima kao i onima koji imaju mogućnost započinjanja sopstvenog biznisa.
Ulazne kvalifikacije Minimum osnovno obrazovanje. Prednost III stepen ugostiteljske i prehrambene struke.
Ključne kompetencije:
- poznaje osnovne propise o kvalitetu brašna i vode i sirovina koje ulaze u nadev;
- ume da sastavi smešu za izradu testa po recepturi;
- ume da podesi optimalnu temperaturu pojedinih sirovina;
- ume da rukuje priborom i opremom i uređajima u pekari;
- ume da oblikuje testo i izrađuje kore i doda nadev u pripremljene kore;
- ume da pakuje kore;
- ume da izvrši pranje i dezinfekciju pribora, alata, opreme i pogona;
- poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
- ima pozitivan stav prema ličnoj higijeni, higijeni pogona i pribora, opreme i uređaja;
- primenjuje principe zaštite na radu i ume da pruži prvu pomoć;
Struktura kursa:
- Osnovne sirovine za izradu bureka i kora, njihova organoleptička svojstva i ispravnost (dobijanje, hemijski sastav, vrste i tipovi brašna i voda, pokazatelji kvaliteta i higijenske ispravnosti)
- Pomoćne sirovine, njihova organoleptička svojstva i ispravnost (so, jaja, aditivi, meso, masti, ulja, povrće i voće)
- Uređaji za pripremu i doziranje sirovina, zames, deljenje i okruglo oblikovanje testa,
- Tehnološka šema izrade bureka i kora (prosejavanje brašna, podešavanje temperature, zames, deljenje, oblikovanje i razvlačenje testa, priprema nadeva, pečenje)
- Pakovanje bureka i kora u ambalažu (ambalaža, vrste ambalaže, pakovanje i zamrzavanje)
- Higijenske mere i mere bezbednosti na radu i prve pomoći
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.