Obuka, kurs i prekvalifikacija za pekara-poslastičara
Informacije o obuci:
Broj časova: 400 (4 meseca)
Oblast programa: Prerađivačka industrija – prehrambena industrija
Karijerne mogućnosti:
Pruža put ka karijeri u oblasti proizvodnje hrane i usluga. Kurs je namenjen osobama koje žele da rade kao pekari – poslastičari u pekarskoj industriji, pekarama ili sličnim maloprodajnim objektima za pečenje hleba i peciva, proizvodnju torti i kolača i prodaju. Tokom kursa učenici će steći osnovna znanja i veštine za rad na poslovima pekara - poslastičara.
Ulazne kvalifikacije: Završeno osnovno obrazovanje. Odgovarajuće iskustvo, profesionalna interesovanja i sposobnosti takođe se uzimaju u obzir.
Ključne kompetencije:
- znanja o vrstama brašna, procesu fermentacije, aditivima i sl.
- veštine korišćenja odgovarajuće opreme i načina pripreme hleba, peciva i kolača;
- znanja i veštine u oblasti zaštite hrane i održavanja higijene;
- poznaje i primenjuje HASAP (HACCP) standard
- veštine pripreme osnovnih metoda i korišćenje odgovarajuće opreme za pripremu i pečenje proizvoda;
- veštine proizvodnje i oblikovanja različitih vrsta kiselog i slatkog testa i smeše za kolače;
- veštine pripreme i pečenja hleba;
- veštine pripreme i pečenja slatkih i slanih peciva;
- veštine pripreme i pečenja torti i kolača,
- veštine izlaganja pekarskih proizvoda;
- veštine pružanja prve pomoći i zaštite na radu;
- veštine komunikacije sa kolegama na poslu.
Struktura kursa:
- Primenjena znanja iz pekarstva i poslastičarstva vrste brašna i njihovo korišćenje, organoleptička svojstva i ispravnost hleba , peciva i kolača, tehnološke operacije, recepture za različite vrste hleba, peciva, kolača i njihove karakteristike, fermentacija, aditivi, terminologija
- Primena osnovnih metoda u pripremi hleba, peciva i kolača i korišćenje opreme – načini pripreme hleba i peciva, kolača i fileva, karakteristike proizvoda i odgovarajući načini pripreme, korišćenje odgovarajuće opreme za pripremu i pečenje proizvoda (vage, mikseri, peći, plehovi, kalupi i sl.), podešavanje temperature prema vrsti proizvoda, primena procedura za očuvanje ispravnosti namirnica i hrane, higijena, čišćenje i održavanje opreme, prijem i skladištenje namirnica, pravljenje zaliha i sl.
- Proizvodnja i oblikovanje različitih vrsta kiselog i slatkog testa, testa i smeše za kolače, filova za kolače, zamrzavanje testa, odlaganje testa, uzimanje uzorka i sl.
- Oblikovanje, pripremaiproizvodnjaproizvodatesta – hleba, slatkihislanihpecivaikolača
- oblikovanje i priprema različitih vrsta hleba i peciva;
- pečenje prozvoda uz praćenje uticaja temperature i sl.
- priprema torti i kolača
- priprema i izlaganje pekarskih proizvoda
- Bezbednost i zaštita na radu
- Pružanje prve pomoći
- Komunikacija na radnom mestu
Kandidati mogu i duže ostati na praksi i uz uslove koje dogovaraju sa vlasnicima firme u kojoj su na praksi.